Erasmus+ logo

Web platforma dokumenti COVID i digitalne vještine

Ovdje su poveznice na dokumente koji opisuju ulogu COVID pandemije pri razvoju digitalnih vještina osoba sa intelektualnim oštećenjima.

 • U izvješču The use of online support by people with intellectual disabilities living independently during COVID‐19.
  utvrđeno je da su tijekom izbijanja COVID-19, pružatelji usluga u Nizozemskoj morali promijeniti odnos prema pružanju podrške na daljinu osobama s intelektualnim oštećenjima koje žive samostalno. Rezultati pokazuju da su COVID-19 i povezane mjere suzbijanja imale snažan utjecaj na korištenje internetske podrške, posebno na neplanirano korištenje online podrške. Zaključak izvješča je da nudeći online podršku kao standardnu komponentu usluga za osobe s intelektualnim oštećenjima koje žive samostalno omogućuje pružateljima usluga da budu fleksibilni i reagiraju na fluktuacije potrebe za podrškom i dostupnost podrške na licu mjesta tijekom društvene krize kao što je COVID-19.

 • U radu Digital inclusion and participation of people with intellectual disabilities during COVID-19:A rapid review and international bricolage« istraživano je kako je brzi prijenos svakodnevnih aktivnosti na web zbog pandemije COCID-19 uticao na život osoba sa intelektualnim oštećenjima. Obavljen je brzi pregled empirijskih istraživanja obavljenih između siječnja 2019. i lipnja 2021. Pojmovi za pretraživanje vezani uz ID, korištenje ICT-a i COVID-19. Također je provedena kvalitativna međunarodna analiza koja je pokazala da digitalna rješenja koja su omogućavala pristup informacijama o bolesti COVID-19 te smjernice nisu bile prikladne ali to je rijetko empirijski proučavano. Digitalno siromaštvo, pismenost i isključenost i dalje su značajni problemi za ljude sa intelektualnim oštećenjima diljem svijeta. Osobe sa intelektualnim oštećenjima i njihovi njegovatelji iskusili su manje pružanje usluga, usamljenost i osiromašen svakodnevni život tijekom pandemije. Digitalna rješenja najčešće videokonferencije su poboljšala stanje.

 • Studija Experiences and needs of direct support staff working with people with intellectual disabilities during the COVID-19 imala je za cilj istražiti iskustva i potrebe izravnih pomoćno osoblje tijekom početne faze zatvaranja zbog COVID-19 u Nizozemskoj. Ispitano je sveukupno, jedanaest predstavnika izravnog pomoćnog osoblja angažirano u pet službi za intelektualna oštećenja. Utvrđeno je da se iskustva sudionika može podijeliti na četiri teme:
  1. Emocionalni utjecaj, koji se odnosio na različite emocije koje su doživjeli u svom radu.
  2. Kognitivni utjecaj, koji se odnosio na izazove i promjene koje su doživjeli u svom radu.
  3. Praktični učinak, koji usmjereni na praktični utjecaj pandemije na njihov rad.
  4. Stručni utjecaj, koji se odnosio na njihova iskustva s drugim stručnjacima.
  Zaključeno je da ova studija pruža dragocjene uvide u iskustva i potrebe izravno pomoćnog osoblja tijekom pandemije COVID-19, koje zauzvrat može pomoći u informiranju pripremi za drugi val COVID-19 ili drugu buduću pandemiju.